Mondelinge behandeling van een klacht
Kifid behandelt uw klacht zorgvuldig. Daarvoor kan het nodig zijn beide partijen uit te nodigen voor een mondelinge behandeling, de hoorzitting. Tijdens de hoorzitting kunt u persoonlijk vertellen wat u van de zaak vindt. Dat geldt voor zowel de consument of ondernemer, als voor de financiële dienstverlener.
Onderstaande animatie gaat over de mondelinge behandeling van een klacht, ook wel zitting genoemd. De animatie legt uit hoe u zich hierop kunt voorbereiden en wat u tijdens de zitting kunt verwachten.
Wat kunt u verwachten?
Uiterlijk twee weken voor de mondelinge behandeling ofwel zitting krijgt u een uitnodiging. Tijdens deze zitting kan de consument of ondernemer nog eens uitleggen waarom deze het niet eens is met de financiële dienstverlener. De Geschillencommissie heeft uw klachtdossier al bestudeerd. U hoeft dus niet alles opnieuw uit te leggen, maar kunt wel een extra toelichting geven. Een zitting duurt meestal drie kwartier. Soms wat korter of langer.
Uw aanwezigheid is belangrijk
Het is belangrijk dat u zelf bij de zitting bent. Wanneer u echt niet zelf wilt of kunt komen, kunt u iemand machtigen om namens u het woord te voeren. U kunt ook zelf komen en een gemachtigde meenemen die namens u het woord voert. Bovendien kunt u nog iemand anders (bijvoorbeeld familie) meenemen. Laat ons 2 weken vóór de zitting weten via zittingGC@kifid.nl wie er meekomen. Bezoekers die niet zijn aangemeld, krijgen geen toegang. Vermeld in uw e-mail de namen van de aanwezigen en hun eventuele functie.
Naast u en een vertegenwoordiger van de financiële dienstverlener zijn bij een zitting aanwezig: de dagvoorzitter, één of meer leden van de Geschillencommissie en de secretaris die uw klacht behandelt. U en de financiële dienstverlener krijgen om de beurt het woord. Tussendoor kunnen de leden van de Geschillencommissie vragen stellen.
Bemiddeling of uitspraak
De Geschillencommissie kan tijdens de zitting nog onderzoeken of beide partijen er toch samen uit kunnen komen zonder dat het tot een uitspraak komt. Lukt dat, dan kunt u ter plekke een vaststellingsovereenkomst ondertekenen. Lukt dit niet, dan informeert de Geschillencommissie u over de verdere procedure. U ontvangt over het algemeen binnen 90 dagen een uitspraak of een tussenuitspraak. Of u krijgt nog gelegenheid om met de financiële dienstverlener te overleggen of extra informatie aan de Geschillencommissie te geven.