1. Home
  2. Beleggingsverzekeringen

Beleggingsverzekeringen

In de jaren ’90 tot 2008 zijn veel beleggingsverzekeringen verkocht. Door tegenvallende beursresultaten en/of te hoge kosten brachten de beleggingen vaak minder op dan verwacht. Consumenten met een dergelijke beleggingsverzekering hebben compensatie gehad volgens de compensatieregeling van betreffende verzekeraar. Daarnaast hebben verzekeraars zich afgelopen jaren ingezet om klanten met zo’n verzekering actief te benaderen om hen een weloverwogen keuze te laten maken over de beleggingsverzekering. Afhankelijk van de verzekering en de situatie van de consument, kan het verstandig zijn om de beleggingsverzekering te wijzigen, over te sluiten, premievrij te maken of af te kopen.

De door verzekeraars geboden compensatie en de mogelijkheden om het verzekeringsproduct aan te passen, hebben niet altijd geleid tot overeenstemming tussen consument en verzekeraar. Afgelopen jaren hebben honderden consumenten bij Kifid een klacht ingediend over beleggingsverzekeringen. De behandeling van deze klachten is door Kifid aangehouden, omdat de Geschillencommissie behoefte had aan uitspraken van de Commissie van Beroep in vijf zogenoemde richtinggevende zaken.

Inmiddels heeft de Commissie van Beroep uitspraak gedaan in deze vijf ‘richtinggevende zaken’.
Voor een volledig overzicht van alle door de Commissie van Beroep genomen beslissingen is het noodzakelijk dat u de vijf richtinggevende uitspraken zelf leest.
Als hulpmiddel zijn de belangrijkste beslissingen van de Commissie van Beroep (CvB) in de vijf richtinggevende uitspraken in korte bewoordingen weergegeven. Op basis van de informatie ‘”Belangrijkste beslissingen CvB in de vijf richtinggevende uitspraken over beleggingsverzekeringen” kunnen geen conclusies worden getrokken voor individuele zaken.

De Commissie van Beroep heeft zich tot nog toe uitgesproken over de volgende verzekeringsproducten:

  • ABC Spaarplan (universal life variant, a.s.r.)
  • LevensPlan (a.s.r)
  • Meegroeiverzekering (ABN AMRO)
  • SwissLife BelegSpaarplan (Zwitserleven)
  • Verzekerd Hypotheekfonds (AXA Leven, rechtsvoorganger van Reaal)
  • Waerdye Spaarplan (a.s.r.)
  • Flexibel Verzekerd Beleggen (Nationale Nederlanden)

Met enige regelmaat publiceert Kifid nieuwsberichten over de klachtbehandeling en uitspraken rond beleggingsverzekeringen.

Download hier het Informatieformulier beleggingsverzekering