Mijn Kifid

Kifid lustrumcongres inspiratiebron voor klachtbehandeling 2.0

Meer dan 150 mensen, waaronder consumenten, mensen uit de bank- en verzekeringswereld, financieel adviseurs en mensen van klachteninstituten hebben het lustrumcongres van Kifid benut om ervaringen en kennis over klachtbehandeling te delen. “Maak klachtbehandeling beter door het leuker te maken” en “Wees je bewust van emoties, voordat je over de inhoud begint” en waren enkele van de inzichten die sprekers deelden en waar deelnemers in workshops mee aan de slag gingen.

Dagvoorzitter Jeroen Smit vroeg Eveline Ruinaard, sinds 1 januari jl. voorzitter Geschillencommissie van het Kifid, naar haar observaties na vijf maanden. Banken, verzekeraars en financieel adviseurs en intermediairs maken het voor consumenten nu wel heel complex. Hun producten en diensten zijn soms lastig te doorgronden. Het is begrijpelijk dat consumenten daarin soms vastlopen. Wanneer ze er met hun financieel dienstverlener niet uitkomen, kunnen ze terecht bij het Kifid. Ik vind het belangrijk dat wij in onze klachtbehandeling een gelijk speelveld creëren voor consumenten en financieel dienstverleners. De consument die zich zonder advocaat bij ons meldt – met aan de andere kant een bank of verzekeraar ondersteund door Zuidas-advocaten – nemen we stap voor stap mee in de klachtbehandeling. In begrijpelijke taal en op een manier die voor consument en financieel dienstverlener volstrekt helder is aldus Ruinaard.

Mkb-klachten

Over de mogelijkheid om het Kifid als klachteninstituut open te stellen voor kleinzakelijke ondernemers toonde Ruinaard zich positief. We hebben veel kennis en ervaring met klachtbehandeling, we weten de weg en we kennen de financieel dienstverleners. Het zou een mooie verbreding zijn voor het Kifid in de toekomst, aldus Ruinaard.

Kennis delen

Ralph Pans, bestuursvoorzitter van Kifid, onderstreepte aan het einde van het lustrumcongres het belang van ‘kennis delen en van elkaar willen leren’. Pans: De duizenden klachten die jaarlijks door Kifid worden behandeld leveren een schat aan informatie op. Daaruit zijn trends en ontwikkelingen te halen. Volgend jaar komt Kifid met een vorm van ‘tips en aanbevelingen’ waarmee financieel dienstverleners en consumenten hun voordeel kunnen doen.

Op de vraag waar het Kifid over vijf staat jaar zegt Ruinaard: Mensen kennen het Kifid en stappen er naar toe. Ze kunnen rekenen op een rechtvaardige procedure en voelen zich bij Kifid gehoord en goed behandeld.

Ook interessant