Mijn Kifid

Kifid: schade aanrechtblad ‘onverwacht en plotseling’ en dus vergoed

Een consument claimt bij verzekeraar Klaverblad schade aan het aanrechtblad op zijn woonhuisverzekering. De verzekeraar wijst de claim af omdat de oorzaak van de schade niet plotseling en onverwachts was. De consument beklaagt zich hierover bij Kifid. De Geschillencommissie concludeert dat de schade in een zeer kort tijdsbestek is ontstaan en dat de consument schade door gebruik van een krachtig schoonmaakmiddel niet hoefde te verwachten. Omdat er sprake is van een ‘onverwachte en plotselinge’ gebeurtenis, dient de verzekeraar de schade van ruim 2600 euro aan de consument te vergoeden.

Tijdens het schoonmaken van de afzuigkap heeft de consument de fles met schoonmaakmiddel op het aanrechtblad gezet. De fles is tijdens het schoonmaken meerdere keren verzet, zonder te weten dat wat vloeistof langs de fles naar beneden was gelopen en aan de onderkant van de fles was komen te zitten. Na het schoonmaken, dat niet meer dan een kwartier heeft geduurd, ontdekte de consument kringen op het aanrechtblad op de plekken waar het schoonmaakmiddel had gestaan.

Plotseling

De Geschillencommissie ziet zich gesteld voor de vraag of de gebeurtenis ‘plotseling’ en ‘onverwacht’ was. De consument meent van wel, de verzekeraar vindt van niet. De Geschillencommissie concludeert dat het aanbrengen van de vloeistof op een doekje, het lopen van de vloeistof langs de fles en het meerdere malen neerzetten van de fles op het aanrecht zich heeft voorgedaan in niet meer dan een kwartier. Dit is een zeer kort tijdsbestek, wat de Geschillencommissie brengt tot het oordeel dat er sprake is van een plotselinge gebeurtenis. Zij vindt niet dat er sprake is van een gebeurtenis die geleidelijk is ontstaan.

Onverwacht

De verzekeraar vindt dat de consument schade aan het aanrechtblad had kunnen verwachten. De consument wist dat het schoonmaakmiddel krachtig was. Daarom mag van hem verwacht worden dat hij voorzorgsmaatregelen neemt om schade te voorkomen. De Geschillencommissie deelt de opvatting van de verzekeraar niet. Op het schoonmaakmiddel stond geen waarschuwing voor de agressieve werking of de kans op vlekken en gebruik van een krachtig schoonmaakmiddel hoeft niet per definitie te leiden tot schade. De consument hoefde deze schade niet te verwachten. Hier is sprake van een onverwachte gebeurtenis, oordeelt de Geschillencommissie.

De schade aan het aanrechtblad is het gevolg van een plotselinge en onverwachte gebeurtenis, waarvoor de woonhuisverzekering dekking biedt. De verzekeraar dient de schade aan de consument te vergoeden.

De uitspraak (GC 2019-116) in deze klacht van een consument tegen Klaverblad is bindend.

Ook interessant