Mijn Kifid

Geschillencommissie dwingt geldverstrekker tot wijziging overeenkomst wegens versluierd boetebeding

Een geldverstrekker heeft een hypotheekovereenkomst aangepast op aanwijzing van de Geschillencommissie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). De Commissie heeft bedongen dat de geldverstrekker aan een tweetal klanten gezamenlijk een nieuwe, marktconforme hypothecaire lening moet verstrekken omdat de oude overeenkomst volstrekt onduidelijk was over het boetebeding.

De geldverstrekker had nooit melding gemaakt van het eventueel in rekening brengen van boeterente in geval van vervroegde aflossing. In goed vertrouwen hebben betrokken klanten daarop de nodige voorbereidingen getroffen om hun lening over te sluiten. Daarvoor hadden zij inmiddels van een andere geldverstrekker een hypotheekaanbieding ontvangen met een gunstiger rentetarief.

Vlak voor het passeren van de hypotheekakte kondigde de geldverstrekker echter aan toch boeterente in rekening te zullen brengen. Consumenten konden de hypothecaire geldlening toen niet meer oversluiten omdat zij de gevorderde boeterente niet konden betalen.

Momenteel kunnen de gedupeerde klanten hun lening wel boetevrij aflossen, maar in de marktomstandigheden van vandaag krijgen zij geen vervangende financiering. Dit is voor de Geschillencommissie van Kifid reden om de geldverstrekker te veroordelen tot omzetting van de oude in een nieuwe hypotheek met vergelijkbare voorwaarden als de offerte van de andere financier.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Ook interessant