Mijn Kifid

Nationale Nederlanden moet eerste kosten beleggingsverzekering vergoeden

De Geschillencommissie van Kifid is in een tussenuitspraak van oordeel dat Nationale Nederlanden tekort is geschoten in haar informatieplicht naar een consument met een beleggingsverzekering. Volgens de Commissie heeft de verzekeraar de consument niet op duidelijke en begrijpelijke wijze geïnformeerd  over de eerste kosten van deze beleggingsverzekering.

De Geschillencommissie zal in haar einduitspraak bepalen dat Nationale Nederlanden gehouden is om het door consument geleden nadeel van de eerste kosten te vergoeden en te voorkomen dat deze hiervan tijdens de resterende looptijd van de verzekering verder nadeel ondervindt. Uiteindelijk moet de compensatie van de eerste kosten ten goede komen aan de waardeopbouw van de afgesloten beleggingsverzekering.

In de tussenuitspraak heeft de Geschillencommissie verder aangekondigd dat zij een actuaris zal inschakelen om te  bekijken of de betrokken consument in deze zaak als gevolg van het hefboom- en inteereffect van de verzekeringsconstructie nadeel heeft geleden of zal lijden. In het bevestigende geval zal de Commissie bij haar einduitspraak oordelen hoe groot  het nadeel voor de betrokken consument is en wat Nationale Nederlanden daarvan dient te vergoeden. De actuaris dient hiernaast te bezien of de in de oorspronkelijke offerte gehanteerde rendementspercentages wel kunnen leiden tot de gegeven voorbeeldkapitalen.

Klik hier voor de volledige uitspraak

Ook interessant